Politisk aktivitet
Norges Musikkorps Forbund jobber for korpsenes rammevilkår. På denne siden er en samling av forbundets politiske aktivitet.
Foto: Dmitry Valberg
Norges Musikkorps Forbund sin høringsuttalelse i mai 2024 om ny rammeplan for kulturskolen.
Norges Musikkorps Forbund (NMF) ønsker å gi tilbakemelding på noen konkrete poster, samt noen innspill av mer prinsipiell karakter.
Aller først vil vi få uttrykt begeistring for at vårt prosjekt Ungdomsløftet er tildelt seks av de 55 millionene som er etablert for å få flere barn og unge til å delta i kulturlivet. Det opplever vi som en anerkjennelse på at vi nå har meislet ut en riktig satsing i en tiårsperiode for å få flere av våre barn og unge til å delta lenger i vår aktivitet. Midlene vil komme godt med i vårt arbeid for å styrke mangfoldet og medbestemmelsesretten til våre barn og unge.
Så vil vi rette oppmerksomheten mot regjeringens mål. Visiterer fra budsjettets mål for frivillighets politikken:
«Et sentralt mål for den statlige frivillighetspolitikken er at alle skal ha muligheten til å delta, uavhengig av bakgrunn. Regjeringens viktigste virkemiddel for å nå dette målet er å sørge for at frivillig sektor har gode rammevilkår. Det inkluderer forutsigbar finansiering og god oversikt over aktuelle tilskuddsordninger. Ordningene skal ha regelverk det er enkelt å forholde seg til.»
Dette sentrale målet gir vi full tilslutning til. Det er også tydelig at første setning preger denne regjeringens politikk overfor frivilligheten.
Siste setning er vi også veldig enig i. Derimot opplever vi nå en dreining i feil retning her. Forvaltningen av tilskuddet til korps og orkester på 10 millioner, finansiert av overskuddet fra Norsk Tipping, er tungvint, gammeldags og lite hensiktsmessig. Å bruke de regionale musikkrådene til å fordele midler, var en politikk vi trodde var over. Norges Musikkorps Forbund har sagt tydelig fra om at dette er en dårlig løsning, og vi gjentar det, ettersom det nå for andre gang på rad legges opp til at fylkesmusikkrådene skal stå for tildelingen av midlene.
Vi har hatt stor suksess med å forvalte Frifond og Instrumentfondet. For oss er det uforståelig at ikke man forfølger dette sporet, ikke minst når det er en del av regjeringens sentrale mål for frivillighetspolitikken.
I prognosen for overskuddet fra Norsk Tipping i 2024, til bruk i 2025, ligger det en økning på 115 millioner til bruk på kulturfeltet. Norges Musikkorps Forbund foreslår at det settes av 50 millioner til arenaer for øvelser og fremføringer for grunnfjellet i Kultur-Norge, nemlig kor, korps og orkester.
Kap 315 Post 70 Momskompensasjon
Vi konstaterer at det er plusset på 210 millioner, og vi håper at det er nok til at det gir full momskompensasjon. Vi deler imidlertid Frivillighet Norges synspunkt om at momskompensasjonsordningen må bli regelstyrt, slik Hurdalsplattformen legger opp til. Momskompensasjonsordningen fungerer godt. Den treffer alle tre nivåene i vår organisasjon og ikke minst er den ubyråkratisk, slik vi ønsker at tilskuddsordninger skal være. For vår deler det også et poeng at voksenkorpsene nyter godt av ordningen på samme måte som skolekorpsene. Grunnen til at vi nevner dette, er at vi ofte får tilbakemeldinger fra voksenkorpsene om at de faller utenom de statlige tilskuddsordningene.
Regionale kulturfond
Norges Musikkorps Forbund stiller seg positiv til at det er etablert et regionalt kulturfond. Mesteparten av kulturen skjer lokalt og forhåpentligvis vil dette skape et mer livskraftig kulturliv lokalt.
Vi er spent på retningslinjer og forvaltning av fondet, og vi stiller oss gjerne til disposisjon for å komme med innspill på hvordan midlene best kan nyttiggjøres.
Barrierer
I årets budsjett står det at regjeringen er bekymret for at barrierene for å delta i frivillige organisasjoner er i ferd med å øke.
Det står bla følgende:
«Det er store forventninger til foreldreinnsats i norsk frivillighet, og barn og unges deltakelse påvirkes av hvorvidt foreldrene involveres i frivilligarbeid. Regjeringen er bekymret for at barrierene mot deltakelse ser ut til å øke.
Det er en bekymring vi deler. Vi oppfordrer derfor regjeringen for å legge press på kommunene, slik at det settes fart på de kommunale fritidserklæringene. Det er lokalt at det er viktig å få forpliktendesamarbeid mellom skole, politikere og frivillige aktører.
Avslutningsvis vil vi si at vi er enige med mye av prosateksten i budsjettet. Det står blant annet at de frivillige organisasjonene gjør en «fantastisk innsats» i samfunnet. Med tanke på at helekulturbudsjettet er på 25 milliarder, så blir vi likevel oppstemt av å få 6millioner til Ungdomsløftet. Summene behøver ikke nødvendigvis være enorme, men forvaltningen av midlene er minst like viktig. Enkle, ubyråkratiske ordninger er det vi vil ha, og samsvarer også med regjeringens mål. Husk på det også i praksis.
Høring i familie- og kulturkomiteen ved president Rita Hirsum Lystad
Godt møte med Kathy Lie, entusiastisk klarinettist i Hennummusikken, på Stortinget i dag. Vi presenterte med stolthet Ungdomsløftet, og utfordret SV på å hjelpe oss med å gjøre satsingen tverrdepartemental. Våre data viser at økt deltakelse blant ungdom gir mange gevinster på skolen, på mental helse og i lokalmiljøet.
For NMF var det også viktig å fremheve behovet for å gjøre korpsdriften enklere, enten det gjelder tilgang til gode øvingslokaler, samspillet med de kommunale kulturskolene og som arbeids- og oppdragsgiver for dirigenter og instruktører.
Møte med stortingsrepresentant og korpsmusiker Kathy Lie (SV) om våre utfordringer i årene som kommer.
Under det nesten to timer lange møtet med Silje Hjemdal, var vi innom følgende punkter:
* Korps er en utrolig viktig inkluderingsarena og den er lokal. Det er viktig at det offentlige og det frivillige samarbeider for å kunne ivareta de som i dag ikke kommer seg inn i fritidsaktiviteter av flere årsaker.
* Det er flere og flere som ønsker å bistå i dugnadsarbeid, men færre ønsker å sitte i styret i korpset. Et av grunnene til dette er det er komplisert og ansvarsfullt å sitte i et frivillig styreverv i dag. Dette må bli enklere om vi skal få flere inn i styre - som er en god arena for inkludering av foreldre og voksne. Det er også viktig!
* Gode og egnede øvingslokaler for korpsene er viktig, men også en stor mangelvare i Norge. Selv om det finnes eksempler på gode krav til øvingslokaler, norske standarder og veiledere i enkelte kommuner og fylker, er det et stykke igjen før dette gir utslag i nybygg og rehabilitering så korpsene. Både de store korpsene på over 60 - 80 musikere og mindre. Og drill trenger takhøyde. Det gjør at det er stor variasjon i egnethet og kvalitet. Det bør også sikres at musikkrom i offentlige bygg bør være faktisk tilgjengelig på ettermiddag, kveld og i helger.
* Korpsene lever i et viktig, men sårbart økosystem .Bredden, konkurransekorpsene, kulturskolene og de profesjonelle frilanserne spiller hverandre gode og trenger hverandre. Om man begrenser eller kutter iden ene, vil det gå utover hele kulturlivet - også det frivillige.
* Det er viktig at man i større grad fokuserer på drift og varige tilskuddsordninger der det er naturlig, ikke bare kortvarige finansieringsordninger.
* Vi må satse på ungdom. Vi nevnte vår satsning Ungdomsløftet, hvor vi reiser ut til korpsene for å bygge og styrkehverdagsøvelsen.
* Spillemidlene må gi forutsigbarhet til korpsene. For eksempel må momskompensasjonen til korpsene være forutsigbar. Det er viktig for frivillig innsats!
FOTO: God stemning på vårt kontor da vi fikk besøk av Silje Hjemdal fra Frp. HUn flankeres av vår kommunikasjonssjef, Erwin Teigen (t.v.) og generalsekretær Kjersti Tubaas.
August 2024: I dag inviterte vi stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Frp på vårt kontor i Bergen.
Korps er mer enn bare en aktivitet
Det å spille et instrument, lese noter og spille i ensemble trener hjernen i kompliserte kognitive prosesser for å lære og forstå. Dette resulterte i at NMF mottok Mensaprisen i 2023. Å høre og lære musikk, skaper nye hjerneceller og nye koblinger i hjernen. Høyere IQ. Mer fleksibel og bedre hukommelse livet gjennom inn i alderdommen. Dette skapet livskvalitet og livsmestring for mange.
Norges musikkorps forbund NMF skal være en åpen og trygg organisasjon. Organisasjonen skal være transparent, og skal til enhver tid arbeide for å ha nødvendige retningslinjer og rutiner for å ivareta korpsets og det enkelte medlems trygghet. Trygghet er grunnleggende for at medlemmene skal kunne lære, trives og finne seg til rette i korpset.
Norges musikkorps forbund er landets største frivillige kulturorganisasjon med over 60 000 medlemmer i alle aldre, som står på hver eneste dag for at korps fortsatt skal være en attraktiv og tilgjengelig fritidsaktivitet for barn, unge og voksne. Korps er fellesskap inkludering, medbestemmelse og samhold. Fellesskap danner grunnlaget for korpsenes eksistens, og det skal være plass til alle som ønsker å delta. Gjennom felles aktivitet og felles mål i korpset får medlemmene opplevelsen av samhold og vennskap.
Rammevilkår for korps inn i fremtiden
For at korps fortsatt skal være en attraktiv og tilgjengelig fritidsinteresse for barn, unge og voksne, må målsettingene i Regjeringens kulturstrategi «Rom for deltakelse» følges opp.
- Rammebetingelser for kulturfrivilligheten - fjerne hindringer for frivillig engasjement, som unødvendige søknadsprosesser og papirarbeid, samt styrke samordningen av tilskuddsordninger på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer
- Kulturfrivillighetens tilgang på egnede lokaler - kulturfrivilligheten skal ha god tilgang på lokaler, anlegg og utstyr i hele landet.
- Bred deltakelse og inkludering - folk skal ha tilgang til kunst og kultur, uavhengig av hvem de er og hvor de bor, og at alle skal ha mulighet til å engasjere seg og ta ansvar. Barn og unge skal ha mulighet til å delta i kulturfrivilligheten.
- Samspillet mellom den profesjonelle og den frivillige kulturen -legge til rette for et kontinuerlig samspill mellom den frivillige og profesjonelle kulturen.
På Norges Musikkorps Forbunds landsmøte vedtok man uttalelsen "Korps er lyden av Norge".
I korps utvikler man musikalske ferdigheter, lærer samarbeid, demokrati og ledelse, og bygger sterke vennskap og nettverk i en livslang aktivitet. Korpset er en sosial arena som gir merverdi og positive ringvirkninger langt utover aktiviteten. Korps tilbyr kulturelle opplevelser som beriker lokalsamfunnet.
Korps kan være en attraktiv partner og ressurs for å bidra til å realisere Fritidserklæringens mål om at alle barn skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet. Dette kan gjelde samarbeid med kulturskole, skoler og SFO, helseinstitusjoner, sosiale tjenester og næringslivet for å skape aktivitet, bolyst og livsmestring.
Korps kan også bidra til å realisere Kulturlovens formål om at stat og kommuner skal legge til rette for at alle, uavhengig av alder, skal ha anledning til å delta i kulturaktiviteter. En økt investering i korpsaktiviteten, kan dermed gi en betydelig samfunnsøkonomisk gevinst.
Norges musikkorps forbund vil spesielt trekke frem følgende tiltak for økt sosial bærekraft:
- Forenkling og samordning av frivillig arbeid i henhold til Strategi for kulturfrivillighet, herunder søknad, rapportering, arbeidsgiveransvar med mer.
- At korps og skole samhandler om en åpen og inkluderende fritidsaktivitet for alle.
- Støtteordninger som sikrer langsiktig utvikling som gir rom for økt deltakelse i korps.
- Korps og kommune samhandler om barrierefri fritid.
Norges Musikkorps Forbund sitt landsmøte i 2024 vedtok uttalelsen "Korps som verktøy for sosial bærekraft"
Det er tydelig at det fremdeles må arbeides for at forsvarskorpsene må sikres forutsigbarhet, robuste og langsiktige levevilkår gjennom kultur- og forsvarspolitisk samarbeid. Nå er forsvarskorpsene tilgodesett i Forsvarets langtidsplaner, Prop. 87S (2023 – 2024). Vi ser nå med forventning frem mot en helhetlig langtidsplanlegging i kultursektoren, også for Forsvarets musikk. Norges Musikkorps Forbund anmoder om at det blir rettet tverrpolitisk oppmerksomhet mot korps som kulturfenomen. Forsvarskorpsene er en uvurderlig ressurs for det frivillige musikkliv, og det er fortsatt like viktig at politiske myndigheter, på tvers av departementer, gjør det som skal til for å sikre profesjonell korpsvirksomhet for fremtiden - fra nord til sør! Historien taler sitt klare språk om hvor viktig kulturen er, også i krevende situasjoner for samfunnet. Norges Musikkorps Forbund setter sin lit til at Regjering og Storting i tiden som kommer, vil se den store betydningen forsvarskorpsene har for den profesjonelle og frivillige delen av musikklivet, og at det også i fremtiden gis klar erkjennelse av Forsvartes Musikks betydning som kulturinstitusjon, og som brobygger mellom Forsvar og sivilsamfunn.
På Norges Musikkorps Forbund sitt landsmøte i 2024 vedtok de uttalelsen "Forutsigbarhet for Forsvarets musikk".
Norges Musikkorps Forbund ber om at:
- forskriften for kulturformål fra spillemidlene spesifiseres med forutsigbar andel til kulturarena til frivilligheten, lik for idrettsfeltet.
- alle nye skolebygg må ha rom som egner seg til øving og som stilles til disposisjon for musikklivet utenfor skoletid.
- finansieringsordninger som Kulturrom og regionale kulturbygg blir trappet opp.
- lik tilgang som idretten til idrettshaller for drillutøvelse og korps som har behov for marsjtrening. Takhøyde for drillere må være minimum 12 meter.
- NS-ISO 23591:2021 «Akustiske kvaliteteskriterier for rom og lokaler til musikkøving» legges til grunn ved investeringer og utbedringer av alle musikkøverom som er i offentlig eie, samt at norsk standard for konsertlokaler NS 8178:2023 følges.
Kulturalliansen og Norsk Musikkråd har gjort flere kartlegginger og undersøkelser av øvingslokalene til det frivillige musikkliv. Telemarksforskning omtaler i sin rapport “Er det rom for kultur i norske kommuner?” at bevilgninger til kulturarenaer handler om kommunale prioriteringer. Norges Musikkorps Forbund anmoder kommunene om å planfeste utvikling av egnede arenaer for frivillig kulturliv og at det prioriteres midler til realisering.
Norges Musikkorps Forbund sitt landsmøte i 2024 vedtok uttalelsen "Korps trenger egnede arenaer"
Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) jobber for at elever på norske skoler skal få mulighet til å delta i politisk og organisatoriske aktiviteter utenfor skoletid. Denne muligheten står nå på spill etter at Utdanningsdirektoratet på vegne av Kunnskapsdepartementet sendte høring på ny forskrift om fraværsregler i grunnskolen og på videregående. Forslaget er å regne alt fravær fra opplæringen som fravær, slik at fravær som skyldes for eksempel politisk og organisatorisk arbeid, blir rammet. Norges Musikkorps Forbund signerte dette oppropet fra LNU. Du kan lese mer om det her.
Norges Musikkorps Forbund signerte LNU sitt opprop for å la ungdom beholde muligheten for politisk fravær på videregående skole.
- En aktiv lokal grunnskole med fritidskoordinator og som er navet i lokalt økosystem mellom hjem og fritidsaktivitet: En grunnskole som gir like muligheter for alle barn og unge til å delta i fritidsaktivitet. Slik kan vi realisere Fritidserklæringen! Skolen og etter skoletids-ordninger må informere om og samhandle med frivilligheten.
- Sikre riktig kompetanseutvikling for kunnskap om mangfoldsledelse og det å lede nåtidens barn og unge: Bygg kompetanse på moderne musikalsk ledelse innenfor korps og still krav til utdanningstilbudene, samt kulturskolens kompetanseprofiler. Identifiser behovet for dirigenter og ledere i skolekorpsene for å sikre økt deltakelse!
- Datainnsamling og analyse: Følg og bruk kunnskap og data for å sikre resultatorienterte tiltak. Utforsk sammenhengen mellom sosial bærekraft og deltakelse i korps.
- Ha lokale fritidserklæringer alle steder som gir frivilligheten forståelige og forutsigbare ordninger. Disse må følges opp med konkrete støtteordninger; spesielt med tiltak rettet mot de familiene som mottar støtte til livsopphold fra NAV
- Beholde barna i aktivitet: Likevektig fokus på å rekruttere bredt, og beholde de som allerede deltar. Sikre deltakelsen gjennom kunnskap om hva som virker!
- Tilgjengelighet: Sikre god tilgang og informasjon om og i aktivitetene for å unngå utenforskap – sikre tilgjengelige og funksjonelle lokaler!
- Kjennskap til aktiviteten: Vi trenger å øke kjennskapen til aktiviteten blant nye målgrupper, og redusere stigma og fordommer knyttet til deltakelse i korps
- Ta vare på frivillig engasjement: Skap rom og motivasjon for frivillig innsats for å sikre bærekraftig korpsdrift, og et fremtidig samfunn med godt mangfold i fritidstilbudet. La de frivillige holde på med kjerneaktiviteten, gjør rammebetingelser enkle og gode.
- Økonomisk støtte: Gjør deltakelse i korps mer attraktivt ved å subsidiere opplæringer, instrumenter og kontingent.
Vi erkjenner at veien fremdeles er lang, men som Norges største kulturfrivillige organisasjon er vi forpliktet til å bidra til en handlingsplan som gir like muligheter for deltakelse i korpsaktiviteter for barn og unge i hele landet. Vi oppfordrer regjeringen til å bruke denne handlingsplanen som et verktøysett for å realisere dette målet i samarbeid med organisasjonslivet og oss!
Norges Musikkorps Forbund leverte et innspill til regjeringens handlingsplan for deltakelse